Menopauza aduce în viața femeilor o mulțime de schimbări, pe care ai vrea să le eviți cu orice preț… Și odată cu încheierea perioadei reproductive organismul suferă și transformări exterioare nedorite. S-ar părea că modul de viață rămâne la fel, iar grăsimea pe burtă se adună și se adună…

E trist să vezi o femeie de 50 de ani care încearcă din răsputeri să revină în “perioada pubertății” cu tot felul de diete și tratamente. Păcat că nu se găsește cineva să-i spună acelei femei: “Dragă, toate femeile trec prin asta! E ceva normal. Pur și simplu acceptă corpul tău și vârsta ta. Ești formidabilă și așa!”

Revistele de bulevard ne bombardează din toate părțile cu mesajul că un corp sănătos este un corp slab și că, respectiv, trebuie să investim sume enorme de bani pentru a rămâne la fel de “tinere”. La ce bun?

Dragi cititoare, vă rugăm din suflet să ignorați aceste mesaje! Redacția noastră vă va explica ce se petrece în organismul femeii în perioada menopauzei și de ce surplusul de centimetri în zona abdomenului este cât se poate de firesc.

Perioada menopauzei

1. Toate organismele îmbătrânesc.

Chiar dacă veți cheltui toți banii pentru tot felul de creme și proceduri anti-îmbătrânire, un fapt evident rămâne valabil: absolut toți îmbătrânesc! Acesta e un proces biologic firesc și inevitabil. Eliminarea ridurilor nu înseamnă întinerire, căci chiar și organele interne sunt supuse îmbătrânirii.

Intrarea sistemului reproductiv în pauză presupune scăderea nivelului de estrogen și progesteron în organismul femeii. Aceasta este și cauza majorității problemelor cu care se ciocnesc femeile în perioada menopauzei: febră, transpirație nocturnă, tulburări de somn, schimbări bruște de dispoziție, creșterea spontană a ritmului cardiac ș.a.

2. Grăsimea este prietenul femeii!

Când ovarele încetează să sintetizeze estrogen, țesutul adipos al organismului începe să regleze nivelul acestui hormon. Respectiv pentru a acoperi insuficiența de estrogen, este nevoie de mai multă grăsime. Așadar, depunerile de grăsime după 45 de ani sunt cât se poate de normale!

Acesta e un instrument al organismului pentru asigurarea nivelului necesar de estrogen. Întrucât anume scăderea nivelului acestui hormon în organism provoacă simptomele neplăcute asociate cu menopauza, creșterea masei adipoase le poate ameliora semnificativ.

3. Insuficiență de grăsime = insuficiență de estrogen!

Insuficiența de grăsime în perioada menopauzei duce la insuficiență de estrogen în organism. Asta înseamnă o amplificare a simptomelor neplăcute ale menopauzei. E chiar uimitor că revistele de bulevard umplu mințile femeilor cu mituri de genul: “scapă de 4-5 kg și vei deveni fericită și sănătoasă!”. Din păcate redactorii acestora uită să le spună ce urmări negative ar avea această slăbire asupra sănătății.

De altfel toată această propagandă și fugă a femeilor după “forme ideale” duce inevitabil la insuficiență de estrogen, fapt ce, la rândul său, crește considerabil riscul multor boli: probleme de memorie, boli cardiace, probleme cu oasele, inclusiv osteoporoză.

De altfel toată această propagandă și fugă a femeilor după “forme ideale” duce inevitabil la insuficiență de estrogen, fapt ce, la rândul său, crește considerabil riscul multor boli: probleme de memorie, boli cardiace, probleme cu oasele, inclusiv osteoporoză.

Acceptarea vârstei este în schimb o cale sigură spre fericire! Femeia este o minune la orice vârstă!