Principalele configuratii care sunt intalnite cel mai des in locuintele noastre sunt: bucataria cu „peninsula”, „insula”, bucataria in forma de „U” sau „L”.

Mai jos, vom incerca sa prezentam cateva avantaje si dezvantaje ale fiecarei categorii de mai sus:

Integrarea unei peninsule

 In bucatarie reprezinta o abordare moderna a spatiului. Peninsula din bucatarie presupune existenta unui corp de mobilier, conectat intr-un singur punct la mobilierul principal, iar in rest, inconjurat de o „mare” de pardoseala.

4-Bucatarie

Peninsulele au reprezentat o adevarata inovatie la aparitia lor, deoarece acestea au inlocuit peretii masivi ai unei bucatarii traditionale cu spatii de depozitare eficiente, delimitand in acelasi timp spatiul de gatit. Astazi, ele sunt, alaturi de insule, puncte de reper in orice amenajare moderna.

Acest tip de „extensie” este foarte eficienta: poate fi folosita ca spatiu de lucruspatiu de luat masa, mini-bar sau spatiu de depozitare. In functie de stilul de amenajare al bucatariei va puteti alege o peninsula cu capatul rotunjit.

Peninsula nu are prea multe dezavantaje, poate doar faptul ca trebuie sa fie ocolita de fiecare data cand intrati in zona de lucru. Exista situatii in care o peninsula, prin faptul ca „sectioneaza” sau delimiteaza spatiile, poate micsora vizual un open-space, deoarece creeaza un fel de bariera intre bucatarie si living/dining.

A avea sau nu o insula depinde in primul rand de spatiul pe care il aveti la dispozitie. Astfel, daca spatiul nu reprezinta o problema, locul cel mai bun pentru amplasarea insulei este in centrul bucatariei. In felul acesta, totul se desfasoara in jurul ei.

3-Bucatarie

O insula este de-a dreptul folositoare si are o multime de functii: blat de lucru, suprafata de servit masa, spatii de depozitare etc. Si, nu in ultimul rand, design-ul si culoarea insulei pot influenta imaginea de ansamblu a bucatariei.

Asadar, insulele si peninsule au mai mult sau mai putin aceleasi „functii”. Principalul avantaj al insulei fata de peninsula este acela ca mai multi bucatari pot lucra simultan in bucatarie, pe una dintre laturile ei, facilitand totodata si traficul.

2-Bucatarie

In ceea ce priveste forma bucatariei, cea de „U”, insemnand ca trei pereti sunt ocupati de mobilier si electrocasnice (spatii de lucru), reprezinta varianta ideala si cel mai des intalnita  in casele noastre. Depozitarea este realizata usor, existand o multime de spatii de depozitare.

1-Bucatarie

Desi forma „U” este cel mai des intalnita, forma „L” este mult mai eficienta. Pe langa faptul ca ofera spatii de depozitare, ea este mult mai deschisa catre activitatile de socializare deoarece permite inserarea unei masute de dining sau pur si simplu un trafic mai mare de persoane, dar si o comunicare cu celelalte zone din casa, cum ar fi living-ul.

De asemenea, „L”-ul este recomandat bucatariilor de mari dimensiuni pentru ca pun in valoare cel mai bine spatiul generos al incaperii.