Una dintre cele mai putin imbietoare sarcini din casa este spalatul rufelor. Trierea inevitabila a hainelor murdare este enervanta, pare sa nu se mai termine niciodata, insa este necesara, fara indoiala.

Cea mai urata parte este ca trebuie sa iti dai seama cum trebuie spalate si curatate diferite piese vestimentare, in functie de material, culoare… etc.

Uneori, hainele pot fi patate sau uleioase, urmeaza apoi prosoapele, cearceafurile, albiturile, hainele colorate si orice altceva care necesita o atentie sporita.

Imagine similară

In schimb, pentru toate aceste diferite situatii exista numeroase produse de curatate, cum ar fi detergenti si balsamuri pentru haine, produse pentru lenjerie, produse de inlaturare a petelor, inalbitori si multe altele.

Ele actioneaza rapid, insa nu ai nevoie nici macar de jumatate din produsele mentionate, intrucat acestea pot fi usor suplinite de otetul alb.

Otetul alb iti ofera posibilitatea de a spala simplu si rapid. Cum se face asta?

Iata mai jos o lista de intrebuintari a otetului alb, produs care va face rufele mai curate, mai moi, mai parfumate si mai putin sifonate!

Curata si da stralucire culorilor – Pe langa detergentul obisnuit, pune in masina de spalat niste otet alb, care sa fie utilizat in timpul ciclului de clatire. Pentru compatimente mai mari foloseste 1/2 de cana, iar pentru compartimente mai mici 1/4 cana de otet alb.

Imagini pentru Această metodă de spălare o cunosc foarte puțini! De când am descoperit acest truc, lenjeria este imaculată și plăcut mirositoare

Inlatura petele de transpiratie – Inainte de spalare, stropeste petele cu niste otet alb, apoi spala-le in mod obisnuit.

Inlatura petele dificile – Peste noapte, pune hainele la inmuiat intr-un lighean cu apa calda si 1/2 cana de otet, iar a doua zi, spala-le in mod normal.

Deodorizare – Otetul are proprietatea naturala de neutralizare a mirosurilor, asa ca face minuni in eliminarea “aromelor” neplacute, de la mucegai, pana la fum si parfumuri.

Inlatura rezidurile formate – Detergentii pudra au minusul de a lasa reziduri dupa folosire, dar daca adaugi jumatate de cana de otet alb, poti atat sa le elimini, cat sa le si previi.

Balsam de rufe – Toarna putin otet in compartimentul pentru balsam si vei observa diferenta.

Haine Delicate – Umple chiuveta, cada sau un lighean cu apa calda, apoi adauga 6 linguri de otet alb. Spala la mana rufele delicate si inmoaiele timp de 30 de minute, inainte de clatire si uscare.

Curata masina de spalat – In aceasta situatie, nu depozita haine in masina de spalat, pur si simplu adauga o cana de otet alb in compartimentul pentru detergent si programeaza masina la temperatura mare. Cand a terminat, toate rezidurile vor fi disparut.

Otetul alb poate face, practic, tot ce ai nevoie in materie de spalare si curatare a hainelor, iar alt produs de care ai putea avea nevoie ar fi detergentul. Folosirea otetului te poate ajuta sa economisesti bani si sa elimini acele produse din comert, pe baza de chimicale, nocive si iritante.

Incearca-l data viitoare cand pui la spalat, si vezi care vor fi rezultatele!

12 reguli de aur pe care trebuie să le urmezi atunci cand speli

De spălatul rufelor se loveste fiecare gospodină. Ai aici 12 reguli de aur pe care trebuie să le urmezi atunci când pui la spălat.

1.Și mașina de spălat are nevoie de curățare!

Este un aparat și trebuie ținut curat ca să-i mărești durata de viață. Nu ține ușița închisă, ca să eviți acumularea mirosului neplăcut.

Neapărat clătește recipientul în care pui detergentul. Interiorul mașinii de asemenea trebuie spălat și curățat. Însă există și o mică șmecherie ca să o faci să reziste și mai mult.

O dată pe an se recomandă să o pornești fără să pui nimic în ea, la regimul cu cea mai înaltă temperatură posibilă, adăugând numai o jumătate de litru de oțet.

2.Nu spăla prea multe haine deodată

Capacitatea mare a mașinii de spălat este bine venită, dar nu înseamnă că trebuie să o umpli până la refuz. Nu va rezista pur și simpu, într-o zi.

3. Nu adăuga balsam de rufe când speli prosoape

Balsamul de rufe reduce capacitatea de absorbție a rufelor. Pentru prosoape nu este un lucru foarte recomandabil.
4.Spală ciorapii separat

Un life hack simplu pentru cei care își pierd des perechile ciorapilor – există o pungă specială din plasă în care ar trebui puși.

5. Lenjeria de pat trebuie spălată de 2 ori

După prima spălare, cu detergent, se recomandă să mai puneți lenjeria de pat la spălat, încă odată. De data aceasta numai cu apă, pentru a scăpa de mirosurile puternice ale soluțiilor de curățat.
6. Costumul de baie nu trebuie spălat la mașină

Textilele precum elastanul se pot întinde pre mult după spălarea la mașină. Hainele din acest material, precum și costumul de baie trebuie spălat cu mâna, în apă rece.

7. Nu folosiți înălbitor

Există o varietate foarte mare de soluții de curățat. Aproape orice pată poate fi înlăturată. Apelați la înălbitor numai dacă nimic altceva nu a ajutat.

8. Desfaceți nasturii înainte de spălat

Nasturii se pot rupe în timpul spălării dacă nu descheiați hainele.

9. Fermoarele trebuiesc inchise

Fermoarele, mai ales de la pantaloni, pot agăța alte haine și le strica.

10.Mai mult detergent nu înseamnă mai curat

Nu trebuie să puneți mai mult detergent decât este necesar. Altfel va tebui să mai speli odată, ca să scoți excesul de detergent din haine.

11. Curățați petele cu atenție

Nu are rost să frecați petele prea intens. De făcut mai bine, nu o să faci, dar în schimb poți distruge irecuprabil textila. Încercă să elimini pata delicat cu ajutorul unui șervețel.

12. Întotdeauna sortează

Regula aceasta o cunoaște fiecare gospodină. Sortează după culori și tipul de material.

Respectînd aceste reguli foarte simple, prelungești atât termenul de funcționare al mașinii de spălat, cât și cel al hainelor.