Este unul dintre cele mai importante atuuri ale femeii și simbol a feminității și am face aproape orice să-l păstrăm bogat și sănătos. Spălatul frecvent al părului, căci despre el este vorba, este un obicei pe care îl adopă multe dintre noi tocmai pentru a-i conserva frumusețea.

Totuși, spălatul zilnic al părului îi dăunează mai mult decât ne-am putea imagina. De fapt, cu siguranță știi și tu că ce e mult strică. Asta se aplică perfect și în cazul spălării zilnice a părului. Frecvența ideală a spălatului pe păr este la 2-3 zile, indiferent de anotimp. Există cel puțin 3 motive să renunți la spălatul pe cap zilnic. Iată care sunt acestea:

Părul se decolorează mai repede 

Și nici măcar nu luăm în discuție părul vopsit. Firește că părul vopsit își pierde culoarea în doar două-trei săptămâni dacă este spălat zilnic.

Din păcate, același lucru se întâmplă și cu părul a cărui culoare este naturală. Și asta pentru că spălatul zilnic determină deschiderea cuticulelor, straturile de la exteriorul firelor de păr. Or, tocmai cuticulele sunt cele care întăresc și protejează firul de păr, menținându-i, totodată, culoarea. Rezultatul spălatului zilnic al părului? O culoare inestetică sau, în termeni familiari, spălăcită.

Imagini pentru parul se decoloreaza mai usor

Părul cade mai ușor

Substanțele chimice din compoziția șampoanelor și balsamurilor folosite la spălarea părului au rolul de a îndepărta sebumul și murdăria de pe firul de păr și de pe scalp. Însă tocmai sebumul este acela care întărește firul de păr și îi conferă strălucire.

E drept, părul gras este inestetic, însă nu este cazul să alunecăm în extrema cealaltă și să îndepărtăm tot sebumul de pe păr prin spălatul zilnic. Prin acest obicei, părul devine friabil și se rupe mai ușor.

Imagini pentru parul cade mai usor

Părul devine uscat

După cum ziceam mai sus, rolul sebumului este acela de a întări firul de păr și de a-i conferi strălucire. Îndepărtarea completă a sebumului determină, pe lângă ruperea mai ușoară a firului de păr, și uscarea acestuia. Mai ales dacă alegi să te speli cu apă fierbinte.

Spălatul zilnic cu apă fierbinte are, deci, drept consecință uscarea părului. Să nu mai adăugăm și uscarea lui cu foehnul, la care multe dintre noi apelează. Cumulul acestor factori va avea efectul contrar a ceea ce ne dorim: în loc să obținem o podoabă capilară bogată, plină de strălucire, ne vom alege cu un păr degradat, inestetic.

Imagini pentru parul devine mai uscat

Și un motiv mai puțin important decât restul…

Nu în ultimul rând, spălatul zilnic al părului presupune folosirea unor cantități însemnate de șampon și balsam. Poate că aspectul financiar contează mai puțin pentru unele dintre noi, deși, să recunoaștem, produsele cosmetice nu sunt nici pe departe ieftine, dar de ce să investești încontinuu în lucruri care, folosite necorespunzător, dăunează sănătății și frumuseții părului?

De asemenea, dacă vrei să păstrezi sănătatea și frumusețea podoabei capilare, scade frecvența folosirii produselor de styling și a uscătorului de păr.

Imagini pentru financiar