Desi mica, o camera de forma patrata este, adesea, mai usor de amenajat decat una lunga si ingusta, dar cu o suprafata toala mai mare. De ce? Pentru ca forma alungita a unei incaperi impune niste restrictii cu privire la alegerea mobilierului, finisajelor si culorilor ce pot fi introduse in decor.

1.

Banuiesc ca stii deja ca articolul de astazi este menit sa desluseasca tainele amenajarii spatiilor lungi si inguste, astfel incat sa poata fi si frumoase, dar si confortabile deopotriva. Asa ca sa nu mai lungim  vorba si sa trecem la treaba.

2.

Largirea spatiului cu ajutorul culorilor

Stii deja ca una dintre cele mai comune metode de marire vizuala a spatiului este folosirea unei palete cromatice in nuante cat mai deschise si luminoase. In cazul unui spatiu lung si ingust se poate aplica acelasi truc decorativ pentru laturile lungi, in timp ce pentru cele scurte se pot alege culori mai inchise. In acest fel, se va produce o apropiere vizuala a celor doi pereti opusi, iar camera va parea mai putin ingusta.

3.

Folosirea finisajelor in amenajarea unui spatiu lung si ingust

Un alt truc simplu pe care il poti folosi pentru a scurta vizual lungimea unei camere inguste este montarea parchetului de-a latul, astfel incat desenul de pe suprafata pardoselii sa traseze linii orizonale, paralele cu laturile scurte ale incaperii. Aceasta tehnica banala va crea o iluzie optica ce va lasa senzatia ca spatiul este mai lat.

4.

Acelasi efect il poti obtine si cu ajutorul unor grinzi din lemn montate pe tavanul incaperii sau cu ajutorul unor dungi pictate pe tavan, paralel cu peretii ingusti ai acesteia.

5.

Sectionarea spatiului si impartirea lui in arii de interes

Sa zicem ca incaperea lunga si ingusta care iti pune bete in roate este livingul. Gandeste-te ce alta destinatie i-ai putea da acestei incaperi? Ai la dispozitie cel putin cateva optiuni: un birou, un spatiu destinat lecturii, un loc de luat masa/dining etc. In functie de nevoile tale si ale familiei tale poti stabili, asadar, ce arii de interes va contine aceasta camera, iar de aici incolo vei sti ce piese de mobilier sa folosesti pentru a sectiona spatiul dreptunghiular.

6.

Acelasi lucru este valabil in cazul oricarei alte incaperi din casa, fie ca vorbim despre bucatarie, camera copilului sau despre dormitor. Fiecare dintre aceste camere poate contine mai multe zone de interes obtinute prin plasarea strategica a unor piese de mobilier. Revenind la living, de pilda, cele doua arii pot fi divizate cu ajutorul unei etajere sau a unei canapele asezate transversal, astfel incat spatiul din fata acesteia sa fie destinat momentelor de relaxare in fata televizorului, iar cel din spate locului de luat masa sau biroului. Un dormitor lung poate fi scurtat cu ajutorul unui dressingadanc, proiectat pe una dintre laturile scurte ale incaperii.

7.

Si desigur, iluminatul

Spatiile lungi, cu ferestrele dispuse pe una dintre laturile inguste, sunt, adesea, si destul de intunecoase. Din aceasta cauza este foarte important sa se evite obturarea ferestrei prin folosirea jaluzelelor si draperiilor opace si greoaie, acestea putand fi inlocuite cu perdele albe vaporoase sau cu jaluzele tip panou japonez de culoare alba, care permit trecerea luminii.

8.

Pe langa lumina naturala, dupa lasarea intunericului orice spatiu are nevoie de iluminatul artificial. Iar in cazul unei incaperi lungi si inguste sursele de iluminat au o si mai mare importanta, intrucat o lustra montata in centrul tavanului nu are cum sa asigure suficienta lumina in orele de seara.

9.

Dupa divizarea spatiului in doua arii de interes, asa cum ti-am sugerat la punctul anterior, iti va fi mai usor sa decizi de cate surse de iluminat ai nevoie, alocandu-i fiecarei zone cate o sursa pentru lumina de ansamblu (lustra) si alte cateva surse de iluminat local: veioze, lampadare, aplice de perete, spoturi etc.

10.

Plasarea mobilierului si alte elemente decorative de care te poti ajuta

Am observat ca multi dintre cei care dispun de cel putin o camera lunga si ingusta in locuinta lor aleg sa plaseze piesele de mobilier cat mai aproape de perete, crezand ca, in acest fel, vor obtine mai mult spatiu. Singurul efect care se obtine printr-o astfel de configurare a mobilierului este cel de alee de bowling. Cu alte cuvinte, in acest fel camera devine si mai lunga decat este. Solutia este plasarea pieselor de mobilier intr-un mod cat mai dinamic. De pilda, asa cum spuneam mai sus, in amenajarea unui living se poate opta pentru asezarea unei canapele perpendicular pe peretii lungi, adica chiar in centrul incaperii sau la o treime din lungimea acesteia. Poti chiar aseza doua canapele mai mici fata in fata, dispuse, desigur, la fel, iar intre ele iti va ramane loc pentru o masuta de cafea. Am spus-o si repet: spatiul gol din centrul unei incaperi nu va fi folosit niciodata in alt scop decat cel de trecere, asa ca poti renunta fara probleme la el, nu-i vei simti lipsa.

11.

Pe langa culorile, finisajele si mobilierul de care te poti ajuta pentru amenajarea cat mai frumoasa si practica a unui spatiu lung si ingust, poti folosi diverse elemente decorative. Spre exemplu, un covor asternut de-a latul incaperii, in fata canapelei din living, poate induce senzatia de largire a camerei, iar un tablou supradimensionat desfasurat pe orizontala poate avea acelasi efect. Ideea este sa nu folosesti aceste elemente decorative pentru ambele arii de interes ale incaperi, ci sa aloci cate un tablou sau un covor pentru fiecare dintre ele. Tabloul de pe perete va deveni astfel principalul punct de interes al decorului, distragand discret atentia de la forma alungita a incaperii.

12.

13.

14.

15.

16.

Dacă v-a fost folositor acest material, vă invităm să citiți și celelalte articole de pe site-ul nostru, iar dacă doriți să vă alăturați comunității noastre de pe Facebook ne puteți da un LIKE pe pagina Casa Sasiko!