Înainte de a trece pe medicamente, încearcă şi unele leacuri „băbeşti”

Nimic nu este mai dureros pentru un copil decât o durere în gât sau o tuse care nu se mai opreşte, iar pentru mamă, în special, durerea este la fel de mare. Ştiu asta pentru că şi fetiţa mea, când tuşeşte, este mârâită, iar dacă mai are şi gâtul iritat, nu mai mănâncă nimic.
Îmi povestea o cunoştinţă că atunci când cel mic dă primele semne de tuse, dureri, febră sau alte simptome specifice răcelii, este tentată să alerge la farmacie şi să cumpere toate siropurile ori medicamentele pe care farmaciştii i le recomandă fără ezitare

Am stat de vorbă cu medicul pediatru al fetiţei mele, Alesia, dr. Dan Cernescu, şi am aflat că unul din motivele pentru care părinţii ar trebui să se gândescă mai atent atunci când vor să cumpere medicamente de sinteză este că, odată ajunse în organismul copilului, acestea vor lăsa urme:

vor creea o dependenţă

vor slăbi sistemul imunitar

chiar dacă vor vindeca pe o parte, vor face rău pe alta

în viitor, dacă vor vrea să trateze o simplă răceală cu produse naturiste, acestea nu vor mai avea putere de vindecare, corpul fiind deja „învăţat” cu medicamente.

Este de reţinut faptul că o răceală cu tuse dureaza între 7 şi 10 zile. Indiferent pentru care tratament vei opta, fie el medicamentos sau naturist, nu va grăbi vindecarea. Aşadar, înainte de a trece pe medicamente încearcă şi unele leacuri „băbeşti”. Pot să te asigur că în majoritatea cazurilor, acestea dau rezultate negreşit.

Eu am câteva leacuri naturiste pe care vi le recomand cu încredere:

Mierea ajută la eliminarea mucusului şi calmeaza gâtul iritat. O cană de lapte cald îndulcit cu două linguriţe de miere calmează gâtul iritat.

Terciul cu mălai de porumb cu ulei şi miere pe care să îl mănânce cât mai fierbinte.

Siropul de ridiche neagră vindecă orice fel de tuse şi are proprietăţi imunostimulatoare. Cei mici îl vor adora datorită gustului dulce pe care îl are. Ia o ridiche neagră, spăl-o foarte bine, decupează un capac şi scobeşte cât să pui zahăr. Lasă-o lângă o sursă de caldură şi după câeva ore se formează siropul pe care îl dai micuţului.

Excelent este şi siropul din muguri de brad. Îl poţi cumpăra de la plafar, de pe site-ul http://www.paltin-petruvoda.ro/laborator/ sau îl poţi pregăti acasă. Mugurii se spală foarte bine cu apă rece şi se pun la fiert în apă. Ai grijă ca apa să acopere cantitatea de muguri. Lasă să fiarbă aproximativ o oră, lasă apoi compoziţia să se răcească – e de preferat să laşi la macerat până a doua zi când pui zahăr să îl îndulceşti. Mugurii de brad au proprietăţi antibiotice, antiseptice şi calmante.Excelent este şi siropul din muguri de brad. Îl poţi cumpăra de la plafar, de pe site-ul http://www.paltin-petruvoda.ro/laborator/ sau îl poţi pregăti acasă. Mugurii se spală foarte bine cu apă rece şi se pun la fiert în apă. Ai grijă ca apa să acopere cantitatea de muguri. Lasă să fiarbă aproximativ o oră, lasă apoi compoziţia să se răcească – e de preferat să laşi la macerat până a doua zi când pui zahăr să îl îndulceşti. Mugurii de brad au proprietăţi antibiotice, antiseptice şi calmante.

Pentru tuse şi roşu în gât se recomandă 3 linguriţe pe zi din sirop făcut dintr-o lămâie tăiată cuburi şi amestecată cu miere cât să o acopere.Pentru tuse şi roşu în gât se recomandă 3 linguriţe pe zi din sirop făcut dintr-o lămâie tăiată cuburi şi amestecată cu miere cât să o acopere.

Usturoiul este un antimicrobian şi expectorant eficace contra tusei. Reţeta este următoarea: zdrobeşte câţiva căţei de usturoi, încălzeşte-i într-o tigaie şi dă-i copilului să mănânce. Îl poţi introduce şi în mâncare preventiv, mai ales în sezonul rece, primăvara şi toamna.

Pentru un somn liniştit este important ca micuţul să poată respira bine. Curăţă-i nasul bine cu o soluţie sărată pe bază de sare marină. În farmacii se găsesc deja preparate, dar poţi face şi în casă, din apă şi sare. Ai grijă să nu fie foarte sărată pentru că îl va ustura nasul. O proporţie ar fi ca la 250 ml apă să se pună o linguriţă de sare, de preferat grunjoasă. Lasă să se dizolve şi cu o pipetă curăţă căile nazale.

Poţi încălzi sare, o pui într-un săculeţ de pânză sau într-un prosop şi aşază-l pe pieptul copilului. Atenţie să nu fie prea fierbinte, cât să suporte copilul.

Tot pentru un somn liniştit, asigură-te că în camera în care doarme nu există nici un fel de odorizant, că încăperea a fost aerisită, că nu există urmă de fum de ţigară sau alte parfumuri grele.

Contra febrei umezeşte o pereche de şosete cu oţet şi apă calduţă şi încălţă-l cu ele.

Şi nu în ultimul rând, dă-i copilului să bea ceaiuri. De cimbru, cimbrişor, pătlagină, busuioc, tei, din coji de nucă, de muguri de pin, dar şi compoturi făcute în casă şi apă. Pentru o vindecare rapidă are nevoie de hidratare. La capitolul mâncare, dă-i din abundenţă supe din legume, carne de pui, dar ai grijă să fie pui de ţară. Carnea din supermarketuri provine de la pui hrăniţi cu hormoni de creştere şi nu trebuie inclusă în alimentaţia celor mici. Dacă simptomele de răceală şi tuse nu trec sau se intensifică, mergeţi la medicul pediatru, abia după aceea poţi trece pe tratament medicamentos. În rest, nu îi da medicamente fără prescripţia medicului!Şi nu în ultimul rând, dă-i copilului să bea ceaiuri. De cimbru, cimbrişor, pătlagină, busuioc, tei, din coji de nucă, de muguri de pin, dar şi compoturi făcute în casă şi apă. Pentru o vindecare rapidă are nevoie de hidratare. La capitolul mâncare, dă-i din abundenţă supe din legume, carne de pui, dar ai grijă să fie pui de ţară. Carnea din supermarketuri provine de la pui hrăniţi cu hormoni de creştere şi nu trebuie inclusă în alimentaţia celor mici. Dacă simptomele de răceală şi tuse nu trec sau se intensifică, mergeţi la medicul pediatru, abia după aceea poţi trece pe tratament medicamentos. În rest, nu îi da medicamente fără prescripţia medicului!